• Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vektörler ve Özellikleri
#1
VEKTÖRLER:

İki çeşit fiziksel büyüklük vardır.

1. Scaler Büyüklükler: Bir rakam ve bir birim ile gösterilen büyüklüktür. Doğrultusu ve yönü bulunmayan değerlerdir. Fizikte karşılaştığımız kütle, hacim, özkütle, zaman, iş, güç, enerji scaler büyüklükte değerlerdir.

2. Vektörel Büyüklükler: Ölçülebilen bir büyüklüğün yanında doğrultusu ve yönü de bulunan büyüklüklerdir. Yer değiştirme, hız, ivme, kuvvet, elektrik alanı, magnetik alan birer vektörel büyüklüktür.
Hareket eden bir araç için; harekete başladığı yerin, hareket doğrultusunun, aracın nereye gittiğinin ve hızının büyüklüğünün belirtilmesi gerekir. Buna göre bir büyüklüğün vektör olabilmesi için;
1. Yönü
2. Doğrultusu
3. Şiddeti
4. Başlangıç noktası
bilinmesi gerekir. Bir büyüklüğün vektör olduğunu gösterebilmek için üzerine ok işareti konulur.

vektor1.jpg

1. Yönü = + X yönünde
2. Doğrultusu = X doğrultusu
3. Şiddeti = A-B nin büyüklüğü
4. Başlangıç noktası = A noktası

VEKTÖRLERİN ÖZELLİKLERİ :

Bir vektörün yönünü, dogrultusunu ve siddetini degistirmeden ve ilk durumuna paralel olmak sartiyla istenilen bir noktaya tasiyabiliriz.
180 derece yönü degistiren bir vektörün isareti de degisir.Yada isareti degisen bir vektörün yönü degismis demektir.
Vektörel bir büyüklügün bir sayi ile çarpimi yada bölümü yine bir vektördür.
Yönü dogrultusu ve siddeti ayni olan vektörler esit vektörlerdir.Bu üç özellikten birisi farkli olursa bu vektörler kesinlikle farkli vektörlerdir.
K ile L aynidir.Fakat Mnün yönü zit oldugundan K ve L kesinlikle farklidir.(K = L = -M) Scaler büyüklerde matematik islemleri kullanirken vektörler büyüklerde farkli bir matematik islemi kullanir.

VEKTÖRLERİN TOPLANMASI :

Iki yada daha fazla vektörün yaptigi etkiyi tek basina yapabilen vektöre bileske vektör denir.R ile gösterilir

Sekildeki A ve B vektörlerinin toplami olan A+B vektörü paralelkenar metodu ile çizilmistir. A ve B vektörlerinden karsilikli paralel çizgiler çizilerek, bir paralelkenar olusturulur. Çizilen kösegen vektörlerin bileskesidir.
resultant.gif

Sekildeki A ve B vektörlerinin toplami olan A+B vektörü uçuca ekleme metodu ile çizilmistir. A ve B vektörlerinden biri paralel olarak digerinin ucuna tasinir ve ilk vektörün baslangicindan son vektörün ucuna çizilen vektör bileske vektördür.
resultantuc.gif

VEKTÖRLERIN DIK BILESENLERINE AYRILMASI

Her vektör birbirine dik iki bilesene ayrilabilir. Yani A vektörü öyle iki vektöre ayrilir ki , bu vektörler birbirine dik ve bileskeleri yine A vektörüdür. Yandaki animasyonda F vektörünün x ve y bilesenleri, F nin x ve y eksenlerindeki izdüsümleri çizilerek bulunuyor.
vektor3.jpg
  Cevapla
#2
Teşekkürler.
1
  Cevapla


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi


10tl.net Destek Forumu -

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping