Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bilgisayar Sağlığı ve Bilgisayar Başında Rahat Durmamız İçin Yararlı Bilgiler
10-28-2014, 05:00 PM,
Durum
Offline
Ciri
Root
Administrators
Yorum Sayısı: 5,676
Üyelik Tarihi: May 2008
Rep Puanı: 0
#1
Bilgisayar Sağlığı ve Bilgisayar Başında Rahat Durmamız İçin Yararlı Bilgiler
18105330_information_technology.jpg

WINDOWS GÜVENLİK MERKEZİNİ PASİFLEŞTİRMEK

Bilgisayarınızın sağ alt kısmında sistem çubuğunda yer alan ve bilgisayarınızın virüs koruması, güvenlik duvarı ve windows güncellemeleri hakkında bilgi veren uygulama dikkatinizi çekmiştir. Windows Güvenlik Merkezi adını taşıyan bu uygulama arkaplanda çalışarak sürekli olarak bu üç öğenin varlığını inceler ve size bilgi verir. Bu öğeleri kullanmıyorsanız ya da Windows Güvenlik Merkezi sizin kullanmış olduğunuz yazılımları tanımıyorsa bu mesajlar sinir bozucu olmaya başlar. Siz de benzeri bir durumdaysanız haydi bu uygulamanın nasıl sonlandırılacağını görelim:

Bilgisayarınızda Başlat==>Çalıştır kısmına services.msc yazıp tamamı tıklayın. Açılan uygulama Windows Hizmetler yöneticisidir. Bu uygulama bilgisayarınızda arkaplanda çalışan servisleri göstermektedir, deneyimli bir kullanıcı iseniz windows hizmetlerini bu alandan yönetebilirsiniz. Bu pencerede Güvenlik Merkezi kısmını bulup sağ tuş ile Özellikler sekmesine giriyoruz. Başlangıç türü kısmını Devre Dışı olarak seçip, Tamamı tıklıyoruz.

Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda Windows Güvenlik Merkezi uygulamasının durmuş olduğunu göreceksiniz.



SİSTEM GERİ YÜKLEME

Daha iki gün öncesine kadar çalışan bilgisayarınız ne oldu da birden çalışmamaya ve hata vermeye mi başladı? Daha önce kurulu durumda bulunan bir donanımınızı bilgisayar artık tanımıyor mu? Tüm araştırmalarınıza rağmen sorunu bulamadınız veya çözemediniz mi? O zaman uğraşmayı bırakalım, biraz geriye dönelim. Çoğu zaman bu uğraş yerine sorunun olmadığı bir tarihe dönmek kesin sonuç verecektir, eğer zaten sorununuz bu şekilde de çözülmüyorsa daha farklı sorunlarınıza hoşgeldin deyiniz..

Windows işletim sistemlerinde yer alan Sistemi Geri Yükleme özelliği kolay tanımlanabilen geri yükleme noktalarını otomatik olarak oluşturur ve sistemin belirli bir saatteki veya tarihteki haline geri yükleyebilmenizi sağlar. Sistemi Geri Yükleme özelliği verileri veya belge dosyalarını eski haline getirmez, dolayısıyla geri yükleme işlemi sırasında çalışmalarınız, göz atma tarihçeniz ve sık kullanılan dosyalarınız bile kaybolmaz. Yani bilgisayarınızın sadece ayarları ve sürücüleri geri döndürülür.

Nasıl Geri Yükleme Yapabilirim?
Başlat/Programlar/Donatılar/Sistem Araçları/Sistem Geri Yükleme kısmından sistem geri yüklemeyi başlattıktan sonra:
- Sistem Geri Yüklemeye Hoş Geldiniz sayfasında, Bilgisayarımı önceki bir zamana geri yükle'yi (zaten seçili değilse) seçin, sonra da İleri'yi tıklatın.
- Bir Geri Yükleme Noktası Seçin sayfasında, Bu listede bir geri yükleme noktasını tıklatın listesinde en son sistem denetim noktasını tıklatın, sonra da İleri'yi tıklatın. Sistem Geri Yükleme'nin yapacağı yapılandırma değişikliklerini listeleyen bir Sistem Geri Yükleme iletisi görüntülenebilir. Tamam'ı tıklatın.
- Geri Yükleme Noktası Seçimini Onayla sayfasında,İleri'yi tıklatın. Sistem Geri Yükleme önceki Windows XP yapılandırmasını geri yükler ve sonra bilgisayarı yeniden başlatır. Eğer yükleme başarılı olmuşsa "başarıyla yüklendi" şeklinde bir mesaj alırsınız. Eğer yükleme başarılı olmazsa başka bir gün ve denetleme noktası deneyiniz.

Eğer dönmüş olduğunuz tarihten memnun değilseniz ve eski hale dönmek istiyorsanız yine Sistem geri yüklemeyi çalıştırıp, Son geri yüklememi geri al'ı tıklatın, sonra da İleri'yi tıklatın. Sistem Geri Yükleme'nin yapacağı yapılandırma değişikliklerini listeleyen bir Sistem Geri Yükleme iletisi görüntülenebilir. Tamam'ı tıklatın. Geri Yükleme Geri Almayı Onayla sayfasında, İleri'yi tıklatın. Sistem Geri Yükleme özgün Windows XP yapılandırmasını geri yükler ve sonra bilgisayarı yeniden başlatır.

Bilgisayarınızdaki Sistem Geri Yükleme özelliğini, masaüstünde Bilgisayarım simgesine sağ tuş yaptıktan sonra Özellikler kısmına girerek, Sistem Geri Yükleme sekmesinde yer alan Bütün Sürücülerdeki Sistem Geri Yüklemeyi Kapat şıkkını işaretleyerek tamamıyla durdurabilirsiniz.


BAŞLANGIÇTA OTOMATİK YÜKLENEN PROGRAMLARI KALDIRMAK

Bilgisayarınızın her açılışında saatin sol tarafında yer alan sistem çubuğunuz birçok program ile mi doluyor? Bilgisayarınızın yavaşladığından mı şikayet etmeye başladınız? o zaman ilk iş olarak başlangıçta yüklenen ve gerekli olmayan programların sadece başlangıçtan silinmeleriyle başlayalım:

Bu işlem için birçok yol var:
- Başlat/Çalıştır kısmına regedit yazdıktan sonra enter tuşuna basarız. Açılan kayıt defteri editöründe sol kısımdan HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Run anahtarına kadar geliriz, bu anahtarı tıkladığımızda sağda karşımıza gelen programlardan işimize yaramayanları başlangıçtan kaldırabiliriz.

- Başlat/Çalıştır kısmına msconfig yazarız, açılan programda en sağda yer alan Başlangıç sekmesine girer, başlangıçta yüklenmesini istemediğimiz yazılımların solunda yer alan işareti kaldırırız.

- Alternatif olarak bu işi bizim için kolaylaştıran programları kullanabiliriz: Startup Control Panel, Quick Startup, Startup Manager



Not: Başlangıçtan kaldıracağınız programların işinize gerçekten yaramadığına ve başka programların çalışmasını engellemeyeceğine emin olduktan sonra kaldırma işlemi yapınız, aksi halde sorunlarla karşılaşabilirsiniz.


BİLGİSAYAR AÇILIŞINDA NUMLOCK LAMBASI YANMIYORSA

Bilgisayar açıldığında normalde Numlock Lambası yanar. Eğer sizin makinanız açıldığında yanmıyorsa ve Num Lock tuşuna bastığınızda yanıyorsa bunu düzeltmenin yolu var. Aşağıdaki yolu takip ederek bunu rahatlıkla düzeltebilirsiniz.

- Başlat / Çalıştır' a gelin ve Regedit yazın.
- Açılan pencerede sırayla HKEY_USERS/.DEFAULT/Control Panel/Keyboard' a gelin ve sağ taraftaki pencereden "InitialKeyboardIndicators" isimli değere çift tıklayarak girin ve Değer Verisi' nin karşılığına 2 yazın ve tamam diyerek çıkın.

Artık bilgisayarınızı açtığınızda Num Lock lambası yanacaktır.


YETERSİZ DİSK ALANI UYARISINI KALDIRMAK

Harddiskinizi tıka basa doldurduğunuzda, Windows size "Yetersiz Disk Alanı" uyarısı verir ve bazı bilgileri silmenizi ister. Eğer böyle bir uyarı alıyorsanız ve bilgilerinizi silmek istemiyorsanız yapmanız gerekenler aşağıda sıralanmıştır.

- Başlat / Çalıştır' a gelerek komut satırına "Regetit" yazın.
- Açılan pencerede sırasıyla,
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersiyon\Policies\Explorer dizinlerine girin.
- Explorer' a geldiğinizde sağ taraftaki pencerede sağ tuş "Yeni\DWORD Değeri" yapın.
- Açmış olduğunuz değere isim olarak "NoLowDiskSpaceChecks" yazın.
- NoLowDiskSpaceChecks isimli değere çift tıklayarak "Değer Verisi" kısmına "1" yazın ve kaydedin.

Bu adımları yaptıktan sonra Yetersiz Disk Alanı Uyarısı almazsınız.


WINDOWS XP' Yİ HIZLANDIRIN

Windows XP' nin kullandığı grafikleri kaldırarak bu işlemi gerçekleştirebiliriz. Bunu yapabilmek için aşağıdaki maddeleri sırasıyla uygulayın.

- Bilgisayarıma sağ tıklayın ve "Özellikler" i seçin.
- Açılan pencereden "Gelişmiş" seçeneğine tıklayın.
- Gelişmiş penceresinde "Performans" yazan tablonun içerisindeki "Ayarlar" yazan butona tıklıyoruz.
- Bunuda yaptıktan sonra Performans Ayarları Penceresinde yer alan "En İyi Performans İçin Ayarla" yazan kutucuğu işaretliyoruz.
- Bu işlemide yaptıktan sonra aşağıdaki bütün işaretlerin pasifleştiğini göreceksiniz.
- Şimdi pasifleşen seçeneklerin içerisinden "Pencere ve Düğmelerde Görsel Stil Kullan" kutucuğunu işaretleyin ve "Uygula / Tamam" diyerek işlemi bitirin.


MS-DOS KOMUTLARI VE AÇIKLAMALARI

CD
Cd dizin seçmek için kullanılır.
Örneğin C:\> dizinindeyiz. Cd Windows yazarsak geçerli dizin C:\Windows\> olacaktır.


Copy DosyaAdi1 DosyaAdi2
Dosya kopyalamak için kullanılır.
Örneğin Copy dosya1.txt C:\windows yazarsak dosya1.txt'yi windows dizinine kopyalar.


Ren DosyaAdi YeniDosyaAdi
Dosyaları yeniden adlandırmak için kullanılır.
Örneğin Ren dosya1.txt yeniadli.txt yazarsak dosya1.txt'nin adı artık yeniadli.txt'dir.


Dir /P
Dizini görüntülemek için kullanılır. Normal kullanımı DIR'dir ve P değişkeni bilgileri ara vererek göstermesi için kullanılır.


EXIT
MS-Dos'dan çıkmak için.

CHDIR [sürücü:][yol]
CD [sürücü:][yol]
PCD [sürücü:][yol]
MS-Dos'da geçerli dizini seçmek için. (Daha çok ana dizine geçmek istediğinizi belirtir.) Örnek Kullanım: 'Cd C:\Windows\Desktop' dersek geçerli dizin C:\windows\desktop olur.
Sürücüdeki geçerli dizini görüntülemek için CD [sürücü] yazın. Eğer CD.. yazarsanız bir önceki dizine dönersiniz.


CLS
Ekranı temizler


COPY [/A | /B] kaynak [/A | /B] [+ kaynak [/A | /B] [+ ...]] [hedef [/A | /B]] [/Y | /-Y]
Bir veya daha fazla dosyayı başka bir konuma kopyalar. A değişkeni ASCII, B değişkeni Binary(ikili) bir dosya olduğunu belirtir. V seçimi, dosyanın doğru yazıldığını bildirmek için kullanılır. Y ise dosya varsa üstüne yazılsın mı? diye karşınıza çıkan soruyu engellemek ve göstermek için. Örnek kullanım 'Copy /B PantegrA.dat + PantegrA2.dat yeni.dat'
Çok sayıda dosyayı tek bir dosyaya kopyalamak için artı (+) ifadesini kullanın. Türleri belirtirken yıldız (*) ve değişken bir karakteri belirtirken (?) kullanabilirsiniz. Bunlar size kolaylık sağlayacaktır.
/A, dosyanın ascii old. belirtir.
/B, dosyanın binary (ikili) old. belirtir.
/Y, aynı dosyadan varsa üzerine yazılsın mı diye sorup sormaması için.


DEL [sürücü:][yol] dosya adı [/P]
ERASE [sürücü:][yol] dosya adı [/P]
Bir dosyayı silmek için kullanılır. (*) ve (?) kullanarak çok sayıda dosya belirtebilirsiniz.
/P, her dosya silinmesinde, silinsin mi? diye sorar.


DIR [sürücü:][yol][dosya adı] [/P][/W] [/A[[öznitelikler]] [/O[[:]sıralama düzeni]] [/S] [/L] [/V] [/4]
Sürücüyü, dizini ve listelenecek dosyaları belirtir.
/P, her bilgi ekranından sonra duraklar.
/W, geniş liste biçimini kullanır.
/A, sadece belirtilen özellikteki dosyaları sıralar. (R salt okunur, H gizli, S sistem dosyaları gibi..)
/O, sıralama düzeni. (N ada göre, S boyuta göre gibi..)
/S, dizindeki tüm alt dizinleri dahil olmak üzere gösterir.
/L, küçük harfler kullanmak için.
/V, kalabalık bir gösteriş.
/4, yılları 4 basamaklı göstermek için


EXIT
MS-Dos'dan çıkmak için.


MKDIR dizin
MD dizin
Dizin(klasör) oluşturmak için kullanılır. Örnek kullanım: 'MD belgeler' yazarsak belgeler adlı bir dizin yaratmış oluruz.


RMDIR dizin
RD dizin
bir dizini(klasörü) silmek için kullanılır.


RENAME [sürücü:][yol][dizin adı1 | dosya adı1] [dizin adı2 | dosya adı2]
REN [sürücü:][yol][dizin adı1 | dosya adı1] [dizin adı2 | dosya adı2]
Bir dosya ya da dizinin adını değiştirmek için kullanılır. Örnek kullanım 'ren dosya1.dat dosya2.dat' yazarsak dosya1.dat'ın adı dosya2.dat olur.

BREAK [ON/OFF]
For komutlarını işlerken uzun dosya adlarının kullanılmasını devreye sokar/devreden çıkarır.


LFNFOR [ON/OFF]
Etkin kod sayfası numarasını görüntüler.


CHCP [nnn]
Etkin kod sayfası numarasını görüntüler/ayarlar. burada nnn kod sayfası numarasıdır.


DATE [tarih]
Geçerli tarih ayarlarını görüntülemek ve düzenlemek için kullanılır.


TIME [saat]
Geçerli saat ayarlarını görüntülemek ve düzenlemek için kullanılır.


PROMPT [metin]
Komut istemini normak karakterler dışında özel olarak oluşturmaya yarar. Yani A:\> yerine '12:33:44 A>' kullanabilirsiniz.


SET [değişken=[dize]]
Ortam değişkenlerini belirtmek ve değiştirmek için.


TYPE [sürücü:][yol] dosya adı
metin dosyalarını dos ekranında görüntüler.


VER
Windows sürümünü görüntüler.


VERIFY
Dosyaların diske doğru yazılıp yazılmadığını söyler.


VOL [sürücü:]
Varsa disk birim etiketini ve seri nosunu gösterir.

Move [dosya veya klasör][dizin]
Bir dosya veya klasörü farklı bir dizine taşımak için kullanılır. Taşınacak klasör ya da dosya ilk olarak yazılır ve sonra tanışması düşünülen dizin belirtilir. Örneğin: 'Move dosya.txt klasor' gibi..


Deltree [dizin]
Bir klasörü tüm alt dizinleri ve dosyaları ile birlikte silmek (tamamen kaldırmak) için bu program kullanılır. Örneğin: 'Deltree klasor' gibi..


Mem
Bilgisayarınızın hafıza durumunu bu program yardımıyla öğrenebilirsiniz. Geleneksel ve Uzatılmış(XMS) olarak görebilirsiniz. Ayrıca boş hafızaları ve çalışabilecek en büyük prgoram boyutunu da buradan öğrenebilirsiniz.


Attrib [dosya adi][öznitelik]
Dosyaların, salt okunur, arşiv, sistem ve gizli özelliklerini görüntülemek ve değiştirmek için kullanılır. Örneğin: 'Attrib dosya.txt +r' gibi. Burada r readonly(salt okunur), s system(sistem), h hidden(gizli) ve a archive(arşiv) özelliği gösterir. (+) seçmek ve (-) olmadığını belirtmek için kullanılır.


Extract
Windows'un CAB dosyalarının çözümü için gereken program.


MSCDEX
Bu program, MS-Dos'ta CD sürücüleri tanıtabilmeniz ve kullanabilmeniz için gerekli.


Scandisk
Dosya ve Klasörleri hatalara karşı denetler.


DosKey
Ok tuşları ile önceki yazdığınız komutlara dönebilmenizi sağlayan kolaylık programı.


Edit.com
Metin düzenlemek için bir dos programı.


Fdisk
Sürücüleri tanıtmak, bölmek(partition), alan belirlemek gibi işlevleri vardır. (NOT: Bu program disklerinizdeki tüm dosyaları silmektedir, sadece yeni bir işletim sistemi kurarken ya da Windows çöktüğünde kullanmanızı tavsiye ederiz.)


Format
Sürücüleri biçimlendirmek (format atmak) için kullanılan program. (NOT: Bu program disklerinizdeki tüm dosyaları silmektedir, sadece yeni bir işletim sistemi kurarken ya da Windows çöktüğünde kullanmanızı tavsiye ederiz.)

CALL [sürücü:][yol] dosya adı [varsa toplu iş parametreleri]
Bir toplu iş dosyasından başka birini çağırmak için kullanılır.


REM [açıklama]
Toplu iş dosyalarına açıklama veya yazılar eklemek için. (Bilgisayar bu satırları görmezden gelir.) (Bu kod config.sys ve autoexec.bat dosyalarında da kullanılmakta.)


PAUSE
Toplu iş dosyasının çalışmasına ara verir ve Devam etmek için bir tuşa basın yazar. Bu yazının görünmesini istemiyorsanız 'Pause >nul' olarak kullanabilirsiniz.


ECHO [on|off]
iletileri gösterir veya yankılanmayı açar/kapatır.


GOTO etiket
Toplu iş dosyasında [:yeradı] şeklinde belirtilmiş satıra gider.

>nul
'>nul' deyimi MS-Dos tarafından cevap verilmesini engellemek için kullanılır. Bu şekilde mesela dosya kopyalamalarında çıkan 1 dosya kopyalandı gibi bildiriler kullanıcıya gösterilmeyecektir.


WİNDOWS' UN SAATİ DÜZGÜN ÇALIŞMIYORSA


Anakart üzerindeki pil bitmek üzere. Aynı özellikleri taşıyan bir pil ile değiştirin.


KLAVYEMİN DİL SEÇENEĞİNİ DEĞİŞTİREMİYORUM

Windows başlarken kullanılan dil ayarlarını aldığı autoexec.bat ve config.sys
dosyalarının içinde country.sys ve keyboard.sys yazan satırları silin.


VIDEO KLİPLERİ BİRBİRİNE BAĞLAMA

Eğer bütün dosyaların formatları birbiri ile aynıysa komut satırında ufak bir kopyalama işlemi ile işinizi halledebilirsiniz. Bunun için önce DOS komut satırına gelin. Burada, sözü edilen MPEG dosyalarının bulunduğu klasöre geçin. Şimdi varsayalım ki 1.MPG, 2.MPG ve 3.MPG dosyalarını birleştirmek istiyorsunuz. O vakit aşağıdaki komutu yazın

COPY /B 1.MP+2.MPG+3.MPG TOPLAMA.MPG

Ve ENTER tuşuna basın. Bu tuşa bastığınızda dosyalar yazdığınız sırada uç uca eklenecek ve sonuçta TOPLAMA.MPG adında bir film dosyası oluşturulacaktır. Artık filminizi istediğiniz gibi seyredebilirsiniz. Bu arada aklınızda olsun, sabit diskinizde bu işlemi yapmadan önce en az bu dosyaların toplamı kadar boş yer olduğunu garantiye almayı unutmayın.


YAPTIĞINIZ CD'LERE AUTORUN EKLEYİN

Öncelikle, CD'nin root klasörüne, INDEX:HTML dosyasını kopyalayın. Ayrıca bir simge dosyası oluşturup (soyadı ICO olan dosyalar) onu da bu klasöre kopyalayın. Şimdi aynı yerde bir de AUTORUN.INF adında bir dosya oluşturun. Daha sonra bu dosyayı NOTEPAD ile açın (çift tıklayınca zaten otomatik olarak NOTEPAD ile açılacaktır). Dosyanın içine aşağıdaki satırları girin.

[autorun]

open=start index.html

icon=simge.ico

dosyayı kaydedin ve NOTEPAD uygulamasını kapatın. CD içeriğini son haline getirin ve basın. Bundan sonra CD sürücüsüne bu CD'yi taktığınızda (eğer CD-ROM sürücünün otomatik çalma özelliği aktifse) INDEX.HTML dosyası otomatik olarak Internet Explorer ile ekrana getirilecektir. Bu arada, CD'nin BİLGİSAYARIM penceresindeki simgesi de ayarlamış olduğunuz simge dosyası olarak görünecektir.


BİR KOMUTLA BİRDEN FAZLA BİLGİSAYARI ÇALIŞTIRMAK

Birden fazla bilgisayarı uzaktan tek bir komutla başlatabilmek için "Wake up on LAN" (WOL) fonksiyonu kullanılır. Ancak bu fonksiyonun kullanılabilmesi için bilgisayarın aşağıdaki şartları sağlaması gereklidir:

1.ATX Kasa ve ATX ağ parçası

2.WOL fonksiyonunu iki yönlü olarak destekleyen bir anakart

3.Ayrıca kullanılan ağ kartında da

WOL bağlantı noktasının bulunması gereklidir ki genelde eski kartlarda yoktur. İlk olarak anakartınızın WOL desteği olup olmadığını öğrenmeli eğer varsa WOL bağlantı kablosu edinmelisiniz. Üç kutuplu olan bu kablo genellikle WOL desteği olan ağ kartları ile beraber geliyor. WOL kablosunu kullanarak ağ kartı ve ana kartı birbirine bağlayın. Daha sonra BIOS'dan bu fonksiyonu aktif hale getirmek zorundasınız. Bir bilgisayarı WOL fonksiyonunu kullanarak uzaktan çalıştırabilmek için sadece TCP/IP protokolü yeterlidir. Aslında bu fonksiyon basit bir DOS komutudur. MS-DOS komut satırına "PING" komutunu ve bir boşluk bıraktıktan sonra da çalıştırmak istediğiniz bilgisayarın TCP/IP adresini yazmalısınız. Bir bilgisayarın IP adresini, o bilgisayar üzerinde WINIPCFG (Başlat/Çalıştır/winipcfg/Tamam) komutunu kullanarak öğrenebilirsiniz. Birden fazla bilgisayarı tek komutla çalıştırabilmek için özel bir bat dosyası da hazırlayabilirsiniz.


DOS ORTAMINDA F KLAVYE TANITMAK

Yapacağınız şey basit. Windows 98'i çalıştırın. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde SYSEDIT yazıp ENTER tuşuna basın. Sistem dosyaları düzenleyebileceğiniz bir şekilde ekrana gelecektir. Bu ekranda AUTOEXEC.BAT dosyasına geçin ve KEYB ile başlayan satırda id:179 yazan satırı id:440 olacak şekilde değiştirin. Bu satır aşağıdaki gibi görülmelidir:

keyb tr,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd2.

sys /id:440

Örnek için aşağıdaki resme bakabilirsiniz. Bu ayarı yaptıktan sonra SYSEDIT programını kapatın, sistem dosyalarını kayıt etmek isteyip istemediğiniz sorulduğunda EVET düğmesine basın. Bilgisayarı kapatıp açın, artık DOS ortamında F klavye kullanabilirsiniz.


SIK KULLANILANLARINIZI SİMGELEŞTİRİN

Eğer Web'de sörf yaparkene Internet Explorer kullanıyorsanız büyük ihtimalle favorileriniz yani "sık kullanılanlar" menünüz birbirinden değişik Web sitelerinin kısayolları ile dolup dolup taşıyordur. Peki bu kısayolların birbirlerinden ayırt edilmelerinin ne kadar zor olduğunun farkında mısınız. Gayet tekdüze bir görünüm arz eden Sık kullanılanlar menüsünün en büyük dezavantajı bütün kısayolların yanına aynı simgeyi (küçük "e" harfi ile gösterilen Internet Explorer simgesi) koymasıdır.

Bu görünümü değiştirmek elinizdedir. Aynen masaüstü kısayollarının simgesini değiştirdiğiniz yöntemle bu simgelerin de görüntüsünü değiştirebilirsiniz. Yapacağınız şey Favorites menüsünden Organize Favorites komutunu çalıştırmak. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda sık kullanılanlarınızı simge olarak görürsünüz. Burada simgesini değiştirmek istediğiniz kısayolun üzerine gidin ve sağ fare düğmesine basın. Bunu yaptığınızda açılacak olan menüden Özellikler komutunu çalıştırın. Açılacak olan diyalog kutusunun Internet Shortcut bölümüne gelin ve Change Icon düğmesine basın. Buradan kullanmak istediğiniz yeni simgeyi bulun ve üzerine çift tıklayın. İstediğiniz diğer simgelere de aynı yöntemi uygulayın. İşiniz bittiğinde diyalog kutusunu kapatın ve Sık kullanılanlar menünüzü tekrar açın. Minik simgelerin şirin şirin durduğunu göreceksiniz.


CD'LER OTOMATİK ÇALIŞMASIN!

Windows 95/98 yüklü bilgisayarlarda takılan CD'ler müzik CD'si ise otomatik olarak CD Player ile çalınır, program CD'si ise otomatik olarak çalışmaya başlar. Bir CD'nin otomatik olarak çalışmasını engellemek için, CD'yi sürücüye koyduktan sonra CD sürücünüzün ilk okuma hareketleri bitinceye kadar SHIFT tuşunu basılı tutmak yeterlidir.


SAĞ TUŞ MENÜSÜNE "BİRLİKTE AÇ"I EKLEYİN

Windows 95 ve 98 kullanıcıları için sağ tuş menüsüne birlikte açı eklemek bize göre bir zaruret. Şimdi bunun nasıl yapılacağını öğrenelim.

Aşağıdaki kodları not defterinize kopyalayın ve örneğin shell.reg olarak kaydedin. Daha sonra bu dosyayı çift tıklattığınızda sağ tuş menüsüne birlikte açın eklendiğini göreceksiniz.

REGEDIT4

[HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell]

[HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell\openas]

[HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell\openas\command]
@="C:\\WINDOWS\\rundll32.exe shell32.dll,OpenAs_RunDLL %1"

SAĞ TUŞ MENÜSÜNE "BİRLİKTE AÇ"I EKLEYİN

Windows 95 ve 98 kullanıcıları için sağ tuş menüsüne birlikte açı eklemek bize göre bir zaruret. Şimdi bunun nasıl yapılacağını öğrenelim.

Aşağıdaki kodları not defterinize kopyalayın ve örneğin shell.reg olarak kaydedin. Daha sonra bu dosyayı çift tıklattığınızda sağ tuş menüsüne birlikte açın eklendiğini göreceksiniz.

REGEDIT4

[HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell]

[HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell\openas]

[HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell\openas\command]
@="C:\\WINDOWS\\rundll32.exe shell32.dll,OpenAs_RunDLL %1"


TEK TIKLAMAYLA WINDOWS KAPAMA

Bilgisayarımızı kapatmak için genellikle başlat menüsünü ya da Alt+F4 tuş kombinasyonunu kullanırız. Biz şimdi bilgisayarımızı tek tıklamayla kapatmak için bir kısayol yapacağız.

Masaüstüne gelin ve farenin sağ tuşuna basın, yeni/kısayol seçeneklerini seçin. Ekrana gelen komut satırı kısmına %windir%\System32\shutdown.exe -s veya bilgisayar hiçbir uyarı göstermeden açıkta kalan programlarla birlikte otomatik kapansın istiyorsanız %windir%\System32\shutdown.exe -s -f -t 00 yazın ve "İleri" butonunu tıklayın. Gelen ekranda kısayolunuza bir isim verin ve "Son" butonunu tıklayın. Kısayolunuz masaüstünde hazır. Şimdi bir de bu kısayola bir tuş atayalım. Kısayolun üzerinde farenin yine sağ tuşuna basıyoruz ve "Özellikler"i seçiyoruz. Gelen ekranda kısayol tuşu yazan kısmı tıklıyoruz ve hangi tuşa kısayol atamak istiyorsak (örneğin F12) o tuşa basıyoruz. Artık bilgisayarımızı tek tıklamayla ya da tek tuşa basarak kapatabileceğiz.


BİLGİSAYAR BAŞINDA OTURURKEN DİKKAT!

Uzmanlar sürekli bilgisayar başında çalışanların sağlıklarını korumak için bazı
kurallara uymaları gerektiğine dikkat çekiyor.
Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Çağatay Güler,
gün boyunca bilgisayarda çalışanlara sık sık mola vermeleri,
zaman zaman duruş biçimlerini değiştirmeleri uyarısında bulunuyor.

İşte bilgisayarda çalışırken unutmamamız gerekenler:

-Gün boyunca aynı işi ve hareketleri yapacak biçimde çalışmayın.

-Her 30 dakikada bir 10-30 saniyelik aralar verin. Her 2 saatte bir monitörden
5 dakikalığına ayrılın. Ara verdiğinizde yerinizden kalkarak yürüyün.

-Mümkün olduğunca tuşlama sayısını düşürün. (Kısa yolları kullanın)

-Çalışma alanınızı uygun duruşta çalışabilecek biçimde düzenleyin.

-Zaman zaman duruş biçiminizi değiştirin.

-Sandalye alırken kol, bel ve sırt desteği olmasına; beş tekerlekli olmasına ve
kolay ayarlanabilmesine dikkat edin.

-Gerektiğinde kol, el bileği, el ayası destekleri kullanın.

-Destekler keskin kenarlı ve sert değil; yuvarlak kenarlı ve yumuşak olmalıdır.

-Herhangi bir kas ya da ekleminiz ağrıdığında bunların çalışma biçiminizle
ilgili olup olmadığını araştırın.

-Otururken belinizin içbükey kıvrımının düzleşmemesine ya da kaybolmamasına dikkat edin.

-Boynunuzu düz veya hafif öne eğik tutun. Boyun ve omuzlar gevşek, rahat olmalıdır.
Kollar serbest biçimde sarkmalıdır.

-Otururken gövde ve bacak arası açı 90 'den, baldır ve bacak arası açı 60 'den büyük olmalıdır.

-Otururken veya ayakta dengeli duruş biçimini koruyun.

-Klavyeyle çalışırken kolların zemine kabaca paralel olmasını sağlayın. El bileklerini düz tutun.

-Aşağı, yukarı veya sağa sola bükülmüş durumda çalışmayın.

-Yazma aralarında kollarınızı kol desteği üzerinde dinlendirin.

-Sandalyenizi yana çevirdiğinizde klavyenin yüksekliği dirseğiniz hizasında olmalıdır.

-Her iki ayak yere veya ayak desteğine tam basıyor olmalıdır.

-Ağırlığın bütünüyle dağılmış olmasını sağlayın, sandalye ve sırt desteğine tam olarak oturun.

-Hafif geriye doğru eğimli ve bacaklar birbiriyle paralel olacak şekilde oturun.

-Diz ve bacaklarınız çalışma masasının altına rahat girebilmelidir.

-Eğer öne doğru oturuyorsanız, gövde ve bacaklar arası açı 90 'den büyük olmalıdır.

-Monitör, kaynak belge gibi sık bakılan nesneler görüş çizgisinde veya daha aşağıda olmalıdır.

-Ekran ve belgeler gözden eşit uzaklıkta olmalıdır.

-Ara sıra ufka ya da uzaktaki nesnelere bakarak gözlerinizi dinlendirin.

-Rahat bir görme için ellerinizi yumruk yaparak monitöre uzatın, monitör bu uzaklıkta olmalıdır.

-Yılda bir kez gözlerinizi muayene ettirin.

-Monitör kapalıyken elbisenizin monitöre yansımasına bakarak parlama olup olmadığını kontrol edin.
Parlama kaynağını ortadan kaldırın veya monitörün yerini değiştirin.

-Çalışmaya başlamadan önce ve çalışırken ara sıra gerinin.

-Düzenli egzersizi alışkanlık haline getirin.

-Çevresel stres kaynaklarını (sıcaklık, ışık, gürültü gibi) azaltın.
10-28-2014, 05:00 PM
Ara Alıntı


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Forum Yasal Uyarı
Türkçe Çeviri: MyBBGrup
Forum Yazılımı: MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.
Tema Yapımcısı Screwy
Uyarlama Edward

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren destek.tr15.net adresimizde 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. wtsupport.10tl.net hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri iletisim linkimizden bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.

Gizlilik Sözleşmesi - Forum Kuralları - Reklam Ver - İletişim


10tl.net Destek Forumu -

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping