03-30-2014, 09:41 AM
Türkiye yönetim kültürünün en önemli parçalarından olan valilikler, devletin varlığını hissettirmesinde en önemli aracı kurum olarak öne çıkmaktadır. Her ilde, devleti temsil eden en yüksek yönetici olarak karşımıza çıkan valiler, özellikle kriz durumlarında, ya da sıkıntılı anlarda kullanabildikleri neredeyse olağanüstü yetkilerle, kötüyü iyi edebilme şansı ve sorumluluğu taşımaktadırlar. Özellikle bulundukları ille, ya da iş yaptıkları ya da bir biçimde ilgilerini çeken illerle ilgili gelişmeleri izlemek isteyenlerin valilikler hakkındaki haberleri izlemek yoluyla gündemden kopmamalarında yarar vardır. Valilikler, pekçok konuda "bu yapılabilir" ya da "bu yapılamaz" deme konumundadırlar.
Özellikle ile yeni atanan ya da ilden ayrılan valiler ile ortaya çıkan değişimlerin önemli sonuçları olabilmektedir. Bu nedenle, özellikle ildeki idari amirlerle düzenli olarak ilişki içerisinde olan kişilerin, valinin yönetim alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olmalarında yarar vardır. Bazı valiler denetimi daha sıkı tutmak yoluyla iyi sonuçlar alabileceklerini düşünürken, bazıları denetimleri daha gevşek bırakarak ili hareketlendirmeye çalışabilmektedirler. Önemli olan, bu en üst düzey idari amirle uyum içerisinde olabilecek bir yaklaşım ortaya çıkarabilmektir.
Özellikle ile yeni atanan ya da ilden ayrılan valiler ile ortaya çıkan değişimlerin önemli sonuçları olabilmektedir. Bu nedenle, özellikle ildeki idari amirlerle düzenli olarak ilişki içerisinde olan kişilerin, valinin yönetim alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olmalarında yarar vardır. Bazı valiler denetimi daha sıkı tutmak yoluyla iyi sonuçlar alabileceklerini düşünürken, bazıları denetimleri daha gevşek bırakarak ili hareketlendirmeye çalışabilmektedirler. Önemli olan, bu en üst düzey idari amirle uyum içerisinde olabilecek bir yaklaşım ortaya çıkarabilmektir.
1